Menu

Ανοιχτή συνάντηση στην Κύθνο

«Η επαφή με το κοινό είναι μια αρχή. Η συνέχιση της επαφής είναι μια πρόοδος. Η από κοινού δουλειά είναι επιτυχία».

Η ανοιχτή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κύθνο την Παρασκευη 27/04 με αντικείμενο την ενημέρωση για την πρόοδο του έργου WiseGRID και τον από κοινού σχεδιασμό επόμενων βημάτων απέδειξε ότι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την τοπική ανάπτυξη αναδεικνύεται σήμερα πιο επίκαιρη και απαραίτητη από ποτέ. Η προσέλευση και η συμμετοχή Θερμιωτών αλλά και εποχιακών κατοίκων και επισκεπτών ήταν σημαντική, ενώ το παρόν έδωσαν τόσο ο Δημαρχος κ. Σταμάτης Γαρδέρης όσο και ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του ΔΑΦΝΗ κ. Γιώργος Ηλιού.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο Διαχειριστής του Δικτύου ΔΑΦΝΗ, Κώστας Κομνηνός νημέρωσε τους παρευρισκομένους σχετικά με τις ενέργειες που πραγματοποιούνται από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. ώστε πιθανόν μέχρι τέλος του χρόνου να αντικατασταθεί η υφιστάμενη ανεμογεννήτρια στο δρόμο προς την παραλία Απόκρουση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε περιληπτικά στα έργα τα οποία αναμένονται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα στην Κύθνο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου WiseGRID και έδωσε διευκρινήσεις για τη διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού που θα ακολουθήσει. Για την ηλεκτροκίνηση και τις εφαρμογές της μίλησε στην συνέχεια η Βάλια Ηλιοπούλου, Συμβουλος Καινοτόμων Τεχνολογιών Ενέργειας, η οποία και συντόνισε τη συζήτηση που ακολούθησε απαντώντας σε πληθώρα ερωτημάτων και εξηγώντας με λεπτομέρεια τη σημαντικότητα της ηλεκτροκίνησης για την ενεργειακή μετάβαση των νησιών.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε την ενεργό συμμετοχή των παρευρισκόμενων. Χωρισμένοι σε ομάδες και σε διάρκεια 8’ οι συμμετέχοντες κατέγραψαν και ανέδειξαν τα σημαντικότερα οφέλη και τα πεδία προβληματισμού για τη μετάβαση και τη χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων από τους ίδιους. Η συγκεκριμένη ενότητα ολοκληρώθηκε με σχετική συζήτηση, όπου διαπιστώθηκε η κοινή αντίληψη επί κάποιων θεμάτων, ενώ απαντήθηκαν ερωτήματα που προέκυψαν από τους καταγεγραμμένους προβληματισμούς.

Στη συνέχεια ακολούθησε μια ακόμη εργασία συμμετοχικού σχεδιασμού, κατά την οποία ζητήθηκε από τις ομάδες να προσδιορίσουν τις ανάγκες και να αποτυπώσουν τις επιλογές τους σχετικά με τις θέσεις εγκατάστασης σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και ποδηλάτων.
Για τον σκοπό αυτό, κάθε ομάδα χρησιμοποίησε ένα χάρτη του νησιού στον οποίο μέσα σε 15’ κατέγραψε προτεινόμενες θέσεις για 10 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και για 20 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε αποτυπώνοντας το σύνολο των προτάσεων των ομάδων σε δύο χάρτες δημιουργώντας έτσι δύο μελλοντικά δίκτυα σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και ποδηλάτων.

Η εκδηλωση διοργανωθηκε από το Ενεργειακό & Περιβαλλοντικό Γραφείο Αιγαίου με την υποστήριξη του Δικτύου Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ και του Δήμου Κύθνου. Σημαντική ήταν η υποστήριξη επίσης των συνεργατών Sara Tachelet και Vaiva Indilaite από τον οργανισμό REScoop, υπεύθυνου επικοινωνίας του έργου WiseGRID.