Ο Χάρτης Κοινότητας είναι ένα εργαλείο με το οποίο οι τοπικές κοινότητες έχουν την ευκαιρία να αποτυπώσουν την κληρονομιά, το τοπίο και τη γνώση στην οποία αναγνωρίζουν τον εαυτό τους και επιθυμούν να μεταδώσουν στις επόμενες γενιές. Επισημαίνει τον τρόπο με τον οποίο η τοπική κοινότητα παρατηρεί, αντιλαμβάνεται και τελικά αποδίδει αξία στον τόπο της, στις αναμνήσεις της, στους μετασχηματισμούς που συμβαίνουν στο πέρασμα του χρόνου αλλά και στην τρέχουσα πραγματικότητα, καταγράφοντας τις δυναμικές που αναπτύσσονται για το μέλλον. Αποτελείται από μια αναπαράσταση της περιοχής είτε με τη χρήση ενός χαρτογραφικού υποβάθρου είτε ενός καλλιτεχνικού, στο οποίο η κοινότητα μπορεί να αναγνωρίσει τα στοιχεία της κληρονομιάς της.
Με αυτήν την αναπαράσταση εγκαθιδρύεται μια «νέα» έννοια του χώρου, ο οποίος δεν αποτελεί μόνο τον τόπο κατοίκησης και εργασίας στον παρόν αλλά εγγράφονται σε αυτόν τα σημάδια της ιστορίας του. Έτσι, αναδεικνύονται τα στοιχεία κληρονομιάς ενός τόπου και το πυκνό δίκτυο σχέσεων και αλληλεπιδράσεων μεταξύ τους, αποδίδοντας τελικά την ταυτότητα του.
Ο Χάρτης Κοινοτήτων του Οικομουσείου Πετριτή και Νότιας Κέρκυρας δημιουργήθηκε από το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Κώστα Σμπόνια σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας και την Ένωση Αλιέων Πετριτή στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου Interreg Fish&Chips.
Tο ΕΠΕΓΑ συνέβαλε στον εταίρο του έργου Ιόνιο Πανεπιστήμιο τόσο στο σχεδιασμό των Πολιτιστικών Διαδρομών που αποτυπώνονται στο Χάρτη καθώς και στη συλλογή των στοιχείων κληρονομιάς μέσω συμμετοχικών εργαστηρίων πολιτισμικής χαρτογράφησης