Το ΕΠΕΓΑ στο ManagEnergy Master Class!

Το ManagEnergy αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ξεκίνησε το 2002 για να βοηθήσει τοπικά και περιφερειακά ενεργειακά γραφεία από την Ευρώπη να ενισχύσουν την τεχνική τους κατάρτιση προκειμένου να μπορούν να ωριμάσουν έργα βιώσιμης ενέργειας προς όφελος της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο 3ήμερο ManagEnergy Master Class που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 7-9 Μαΐου στις Βρυξέλλες και συμμετείχαν 23 εκπρόσωποι τοπικών και περιφερειακών ενεργειακών γραφείων από Αυστρία, Λετονία, Σουηδία, Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία συμμετείχε και το ΕΠΕΓΑ εκπροσωπούμενο από τον Υπεύθυνο Τμήματος Ενέργειας και Διαχειριστή του Δικτύου ΔΑΦΝΗ, Κώστα Κομνηνό.

Το σεμινάριο ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο! Ακούσαμε πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, συμμετείχαμε σε ομάδες εργασίας και παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα των συζητήσεών μας. Ιδιαίτερη έμφαση μάλιστα δόθηκε στις δυνατότητες για συνένωση (bundling) έργων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων κάτω από φορείς όπως το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και επενδυτικών μεγεθών ικανών να διασφαλίσουν τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις.

Τέλος συζητήσαμε μελλοντικές συνεργασίες εν όψει Ευρωπαϊκών προσκλήσεων που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα!

Εκπαιδευτές του σεμιναρίου ήταν εκπρόσωποι ενεργειακών γραφείων με συσσωρευμένη εμπειρία στο εν λόγω αντικείμενο όπως οι Christiane Egger (OÖ Energiesparverband – AT), Paul Kenny (Tipperary Energy Agency – IE) and Seamus Hoyne (Limerick Institute of Technology – IE).